Digitale licenser

Formålet med indkøbssamarbejdet er at samle forhandlingerne ét sted med henblik på at give biblioteker adgang til mest muligt relevant indhold til lavest mulige priser og på bedst mulige betingelser

Det digitale folkebibliotek står for fælles indkøb, administration og forhandling af udvalgte digitale materialer til folkebibliotekerne. Formålet med indkøbssamarbejdet er at samle forhandlingerne ét sted med henblik på at give biblioteker adgang til mest muligt relevant indhold til lavest mulige priser og på bedst mulige betingelser. 

Licenser

Det digitale folkebibliotek forhandler over 70 digitale licenser til folkebiblioteker inden for en bred vifte af områder. For at vi forhandler en licens, skal minimum ti biblioteker, der tilsammen udgør mindst 12 % af befolkningen, købe licensen. 

Blandt bibliotekerne er der bl.a. stor tilslutning til: 

Nationale licenser

Alle biblioteker kan tilbyde deres brugere adgang til de tre nationale licenser:  eReolen Global, RB Digital og PressReader. Det Digitale Folkebibliotek står for forhandlingen og administrationen af disse. 

De tre nationale licenser er helt eller delvist finansieret af Centralbibliotekerne som en del af den digitale overbygning. PressReader og Ereolen Global bliver betalt af CB midler, og giver dermed adgang for alle biblioteker. For RB Digital bliver adgangsprisen betalt af Centralbibliotekerne, imens bibliotekerne skal betale for selve indholdet.  

eReolen Global tilbyder e-bøger og netlydbøger på engelsk til både børn og voksne. Fra Young Adult til krimier, fantasy, horror, Science Fiction og masser af spændende faglitteratur. Til børn er indholdet primært henvendt til aldersgruppen 10-13 år, men der kan også findes bøger til de mindste.  

RB Digital giver adgang til ca. 200engelsksprogede e-tidsskrifter. Titlerne er nøje udvalgt i samarbejde med Ambassadørnetværket og på baggrund af udlånsstatistikken. Titeludvalget består både af populære bladre-tidsskrifter og mere specifikke fagtidsskrifter og spænder derfor bredt fra The Economist til National Geographic, Rolling Stone, Cosmopolitan, Country Living, Inked, og Backpacker.  

PressReader giver online adgang til over 6.000 aviser og magasiner fra 100 forskellige lande og på 60 forskellige sprog. Der er adgang til en bred vifte af nuværende aviser fra Europa, USA og mere, og der er adgang til hele udgivelser fra tusinder af magasiner og aviser, fra det øjeblik de bliver trykt. 

Licenshåndtering med ConsortiaManager 

ConsortiaManager (ERMS) er et licenshåndteringssystem, som sikrer overblik, gennemsigtighed og en lettere administration af de digitale licenser. Systemet giver et enkelt overblik med status for de enkelte licenser - prisoversigt, licensvilkår og statistik - og kommer med påmindelser, når der for eksempel er fornyelser klar. 

Læs mere om ConsortiaManager her

Nyttige links