Nyt om Next

juni

Hvornår vil I gerne gå i drift med Folkebibliotekernes CMS?

Giv os besked, når I har fastlagt en ønsket dato. Det gør I ved at oprette en sag i Servicedesk, I finder den her (kræver supportberettiget login), hvor I under overskriften ”Driftsdato” angiver hvilken dato, I ønsker at overgå.

Vi vil gerne vil have jeres ønsker 7-14 dage inden driftsovergang, så det er selvfølgelig særligt jer, der gerne vil gå i drift d. 1. juli, der skal ind og ønske dato nu. 

Vi vil hurtigst muligt bekræfte om I kan få den ønskede dato eller ej.

Obs! Vi har tidligere meldt ud, at I kun kunne vælge ugedagen onsdag. Dette er IKKE længere gældende og I kan således frit vælge om I helst vil på mandag, tirsdag, onsdag, torsdag eller fredag. 

Lækre søgestrenge som kan bruges til materiale-grids

Mette Kulmbach har været så venlig at dele nogle søgestrenge, som hun har bygget for Billund Bibliotekerne.

De er til inspiration og er ikke perfekte eller udtømmende. Har du lavet søgestrenge, der er smartere eller mere korrekte, da send dine eksempler til cms-info@kk.dk. Så lægger vi dem ind i manualen. Du finder søgestrengene her.

Hurtigere end sin egen skygge?

Vesthimmerland Bibliotek er som det første ikke-pilotbibliotek gået i luften med Folkebibliotekernes CMS allerede onsdag d. 29. maj, fordi det passede dem bedre nu frem for at vente til den ordinære udrulning skulle starte for alle biblioteker primo juni. Vi var så heldige at kunne imødekomme ønsket og allerede mandag d. 3. juni følger Allerød Bibliotek efter..  

Herefter følger rigtigt mange andre biblioteker i juni måned og vi glæder os til d. 1. juli, hvor knap 70 danske folkebiblioteker er gået live med Folkebibliotekernes CMS. Følg med i udrulningsplanen her. 

Vi er dog lidt bagud med piloterne: Torsdag d.30. maj kom Faxe og Struer på (forsinket henholdvis 1,5 uge og 3 dage) og så mangler vi Herning og København. Herning håber vi på i næste uge (14 dage forsinket) og København d. 11.  eller 12. juni, men de afventer en endelig sikkerhedsgodkendelse.
 

Tak for alle jeres indberetninger

Der er godt gang i Servicedesk, hvor vi dagligt får fejlindberetninger ind. 
Tak, fordi I hjælper os med at finde fejl!

Fra Servicedesk tager vi fejlene videre til vores udvikler, som prioriterer, udvikler og tester ændringerne. Derfor er det også rigtig godt, at I er gode til at sende screenshots, videoer og fejlkoder ind. Det gør fejlsøgningen for os endnu nemmere.

Hvis I oplever en fejlkode på siden, så kan I nemt dokumentere den ved at trykke F12 og derefter tage et screenshot – meget gerne med URL. Det er en kæmpe hjælp i fejlsøgning på problemet.

Vi er et lille supportteam, så vi kan kun håndtere fejlindretninger. 

Hvis I har brug for vejledning til løsningen, så skal I bruge hinanden gennem CB-netværksgrupperne eller Facebook-gruppen Folkebibliotekernes CMS. Der er ofte nogle i netværket som har svaret.

Brænder det I jer for at ønske ændringer?

Folkebibliotekernes CMS er fortsat under udvikling, og der bliver løbende rettet fejl og udviklet på løsningen.  Derfor giver det ikke mening, at I allerede nu begynder at melde fejl ind. 

Gem dem i skrivebordsskuffen indtil d. 1. september. Vi skal nok minde jer om det, når vi nærmer os. 

Det kan være, at jeres ønske bliver opfyldt inden da, eller I finder andre måder at løse problemet på. 

Logoer til DBC´s digitale tilbud

DBC har lavet en PR-pakke til deres digitale digitale tilbud. Den indeholder logoer i forskellige udgaver og i høj opløsning. Der er logo til Bibliotek.dk, Børnebiffen, Buggi, Faktalink, Filmstriben, Forfatterweb samt Læsekompasset.

Du kan finde PR-pakken her. 

Masser af afklaringer på vej i børneprojektet

Børneprojektet kører på fuldt tryk med diverse afklaringer, inden selve it-udviklingen lægger fra land i august.

D. 10. juni har styregruppen workshopdag, hvor de blandt andet skal arbejde med udfordringer og muligheder i forbindelse med implementeringen af fysiske bøger på sitet samt drøfte forskellige it-arkitektoniske scenarier. Spørgsmålet om it-arkitektur er efterfølgende på dagsordenen på det fysiske medlemsmøde d. 17. juni.

I projektgruppen arbejdes desuden intenst med juridiske afklaringer, principper for personalisering, afklaringer af forskellige gamification-løsninger samt muligheder for sammenkobling mellem UNI-login og bibliotekslogin. 
 

Historien om et sikkerhedsbrud - spoiler: Det ender godt!

Fredag d. 17. maj, blev vi bekendt med en potentiel fejl i enten Folkebibliotekernes CMS eller et af de eksterne systemer vi integrerer med, der kunne få sikkerhedsmæssige konsekvenser. Situationen var, at en bruger loggede ind i Folkebibliotekernes CMS, men kom ind på en anden borgers profil og det var et sikkerhedsbrud, som vi naturligvis tog meget alvorligt.

Derfor lukkede vi ned for al login efterfølgende, hvilket I måske oplevede, hvis I arbejdede i systemet og prøvede at logge ind som ekstern bruger. 

Processen med at finde fejlen var udfordrende, da vi ikke havde ret mange informationer at arbejde ud fra, men det var ogaå en god test af vores beredskab og samarbejde med eksterne parter. 

Her skal DBC og Systematic have stor ros, for de har hjulpet os rigtig godt gennem processen.

Det har sikkert føltes som lang tid for jer derude, men vi arbejdede så hurtigt vi kunne:

Inden for 1,5 time var al login blokeret, uden at vi skulle lukke for, at I kunne arbejde videre med hjemmesiden. Fejlen var identificeret dagen efter, og så gik der to dage med rent detektivarbejde for at finde de to brugere, der var ude for hændelsen, så vi kunne være helt sikre på, at vores fejlrettelse var komplet.

Som tidligere nævnt har sikkerhed og GDPR compliance været vægtet meget højt i projektet, hvorfor denne fejl var en af de værste vi kunne forestille os. 

En stor tak skal også lyde til pilotbibliotekerne - særligt Aalborg Bibliotekerne, som kastede sig ud i at løse problemet sammen med os. Denne oplevelse har vist at processen med sekventiel udrulning og go live, var en god plan.

Kampagnemateriale

Husk vi har lavet  lille pakke med materiale, I kan bruge i forbindelse med lanceringen af jeres nye hjemmeside.

Pakken indeholder blandt andet posters og en borgerrettet pjece, der beskriver de nye funktioner på hjemmesiden. Materialet er til fri afbenyttelse.

Materialet er udarbejdet af Ballerup Bibliotekernes grafiske designer Camilla Krogh og indholdet i pjecen er skrevet af Kirstine Dalsgaard Larsen og Pi Mikala Nilsson fra Herlev Bibliotek.

Du finder materialet i manualen eller ved at klikke her.