Gode licensforhandlinger og nye muligheder for brugerne

24.02.21
Sidste års forhandlinger har betydet 0%-stigning og prisfald på flere af de eksisterende aftaler. To nye aftaler med musik og nyheder er indgået, mens fusion mellem RB Digital og Overdrive har givet lettere adgang til digitale magasiner.

Licensforhandlingerne nåede i 2020 godt i hus – det er lykkes med enten 0%-stigning eller prisfald på 68% af de eksisterende aftaler. Der har dog også været prisstigninger på enkelte licenser på op til 1,75%, hvor der har været frafald i tilslutningen. Vi kan se en tendens til at de biblioteker, der har opsagt aftaler, har opsagt for at indgå nogle nye. 

Verdens største online bibliotek for klassisk musik. 

Vi har på vegne af bibliotekerne forhandlet en aftale på plads med Naxos Music Library, der er er verdens største online bibliotek for klassisk musik. Pr. dags dato tilbydes streamingadgang til næsten 150.000 albums med mere end 2.300.000 numre af standard- og sjældent repertoire. Over 1.150 nye albums tilføjes biblioteket hver måned.  

Naxos Music Library er testet af bibliotekerne med gode tilbagemeldinger bl.a. er der en, der skriver: ”Jeg har lige kigget introvideoen igennem, og jeg er meget imponeret. Ud over selve musikken, som findes i rigelige mængder, er der flere referenceværktøjer og supplerende muligheder. Mine tænder løber allerede i vand.” 20 biblioteker har tilsluttet sig aftalen og licensen er på vej i brønden. 

Nyhedsmedie med korte nyheder til unge  

Seismo er et nyhedsmedie til unge som formidler dagsaktuelle nyheder kort og letlæseligt. Seismo henvender sig til unge, der gerne vil følge med i den verden vi lever i, men som oplever de ”voksne” medier som fjerne, indforståede og skrevet i et svært sprog. Seismo udkommer hver dag med letlæselige artikler. Et af mediets bærende principper er at forklare det, som andre artikler opfatter som indlysende og alment kendt. Licensen er testet på bibliotekerne og 22 biblioteker har tilsluttet sig. Den vil også blive lagt i brønden. 

Lettere adgang til digitale magasiner gennem eReolen Global 

Platformen RB Digital, der hidtil har været brugernes primære indgang til digitale magasiner, er pr. 2021 blevet en del af eReolen Global, da den amerikanske biblioteksdatabase Overdrive har købt RB Digital.  

Det betyder, at brugerne nu kan tilgå de digitale magasiner via eReolen Global eller appen Libby. 

Med overgangen til eReolen Global er magasinerne blevet en del af bibliotekets Single Sign-on. Det betyder, at man ikke længere skal oprette eget login for at læse magasiner. Brugerne skal blot benytte deres almindelige bibliotekslogin. Når brugeren er logget ind på eReolenglobal.dk, vil brugeren kunne skifte/vælge imellem materialer som ebøger, lydbøger, materialer til børn/unge og nu altså også magasiner. Derudover er der ubegrænset brug af magasinerne. 

Læs mere i eReolens nyhed omkring de nye muligheder i eReolen Global på netbib her.