Digitalt bibliotek i børnehøjde
Det kan godt være svært at forklare, hvad der foregår i projektet Det Digitale Børnebibliotek i disse dage, men vi vil prøve at give et lille indblik i processen, så I ved, at det bestemt ikke står stille.
Arbejdsgruppen bag projektet, Det Digitale Børnebibliotek, har travlt. Meget travlt. Selve løsningen er ved at blive beskrevet ud fra det designoplæg, der tidligere er udarbejdet af hello great works med udgangspunkt i interview med børn i målgruppen.
Det er arbejdsgruppens beskrivelse, der bliver til den kravsspecifikation, som definerer udbuddet og det endelig valg af leverandør.
Arbejdsgruppen består primært af medarbejderne fra eReolen. De har en solid indsigt i målgruppen og en masse erfaringer fra eReolenGO! og de bliver også hjulpet på vej af en styregruppe bestående af bibliotekschefer og en projektleder, der sidder i sekretariatet i København.
Foran dem ligger der stadig nogle centrale afklaringer før man er klar til en udbudsrunde; Eksempelvis, hvordan man sørger for den optimale login-model eller hvordan man skaffer metadata, der understøtter den funktionalitet, som man gerne vil have i løsningen.
Hvor blev børnene af i processen?
Designoplægget, der bliver arbejdet ud fra, er tilbage fra 2019. Men selvom det har nogle år på bagen, så rummer det stadig en masse gode tanker og idéer.
Udviklingen går dog så rasende stærkt, at det er vigtigt at genteste det hele på målgruppen, så man sikrer sig at løsningen modsvarer børnenes forventninger og behov. For eksempel tager designoplægget udgangspunkt i brugen af emojis, men noget tyder på, at det allerede kan være forældet og at det er noget af det, som skal gentænkes.
Det bliver vi alt sammen klogere på, når børnene bliver bedt om at verificere løsningen. Der vil også blive inddraget fagpersoner i form af børnebibliotekarer og PLC´er, som processen skrider frem.
Det Digitale Børnebibliotek
Det nye børnetilbud bliver folkebibliotekernes samlede indgang til fysiske og digitale materialer for de 7-15-årige børn.
Fokus er på inspiration og lystlæsning og der tages udgangspunkt i barnets interesser, venner og vaner for at finde den helt rigtige fortælling.
Projektet bliver støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og er et samarbejde mellem Københavns Hovedbibliotek, Aarhus Biblioteker, ITK Aarhus og Vejle Bibliotekerne og er forankret hos Det Digitale Folkebibliotek.