Bibliotekernes Nationale Delingstjeneste
Projektet har til formål at gøre samarbejde om og deling af indhold mellem biblioteker lettere og mere overskueligt i Folkebibliotekernes CMS. Med Delingstjenesten skaber vi en brugervenlig og bæredygtig digital infrastruktur, der forenkler deling og genbrug, og forener de mange ressourcer og kompetencer, som findes i bibliotekssektoren.
Delingstjenesten fungerer som en fælles platform med indgang gennem Folkebibliotekernes CMS. Her kan bibliotekerne eksportere indhold til brug på andre bibliotekers hjemmesider og importere indhold til egen hjemmeside fra Bibliotekernes Nationale Redaktion og andre biblioteker.
Delingstjenesten er den primære arbejds- og samarbejdsplatform for Bibliotekernes Nationale Redaktion, hvis indhold bibliotekerne kan abonnere på gratis og få publiceret automatisk i selvvalgte placeringer på deres hjemmeside.
Delingstjenesten understøtter en fleksibel og effektiv videndeling mellem bibliotekerne. Den giver mulighed for automatisk import af indhold, hvilket optimerer arbejdsgangene og sikrer, at biblioteker nemt kan holde deres hjemmesider opdaterede med relevant formidling.
En fælles digital løsning
Delingstjenesten gør det nemt for biblioteker at finde, dele og tilpasse kvalitetssikret indhold på tværs af sektoren.
Skabt af bibliotekerne – for bibliotekerne og brugerne
Delingstjenesten er bygget ovenpå bibliotekernes eksisterende hjemmesideløsning, Folkebibliotekernes CMS, hvilket reducerer tekniske barrierer og sikrer en genkendelig brugeroplevelse. Bibliotekerne kender allerede arbejdsgangene, hvilket gør implementeringen enkel og intuitiv.
Bæredygtig udvikling og videndeling
Tjenesten lanceres trinvis for at sikre en stabil og brugervenlig løsning, hvor feedback løbende inddrages. Den iterative udviklingsproces sikrer kvalitet og giver bibliotekerne tid til at lære og tilpasse sig nye funktioner, mens teknologien justeres efter behov.
Bibliotekerne får adgang til færdigredigeret, sprogligt stærkt og visuelt gennemarbejdet materiale, som kan bruges direkte eller justeres til lokale behov. Med abonnementsordningen automatiseres indholdsstrømmen, så bibliotekerne løbende modtager relevant formidling uden manuel indsats.
Bibliotekernes Nationale Delingstjeneste er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.
Tidsplan: Projektet løber fra januar 2025 til og med september 2025.
Bibliotekerne skaber Delingstjenesten sammen
Delingstjenesten er ved at tage form, og en vigtig brik i udviklingen er vores referencegruppe, som består af biblioteksansatte fra hele landet. Gruppen bidrager med værdifulde indsigter om behov, arbejdsrutiner og ønsker til funktionalitet, så vi sikrer, at Delingstjenesten bliver relevant og brugervenlig for alle folkebiblioteker.
Medlemmer af referencegruppen kommer fra:
Frederiksberg
Viborg
Køge
København
Tårnby
Sorø
Aarhus
Horsens
Vejle
Stevns
Hjørring
Hvidovre
Silkeborg
Holstebro
Gentofte
Referencegruppen sætter aftryk
Referencegruppen repræsenterer både små, mellemstore og store biblioteker og dækker et bredt spektrum af stillinger – fra formidlere og kommunikationsmedarbejdere til webredaktører. Dette gør det muligt at tage højde for de mange forskellige behov, som bibliotekerne har, når de arbejder med digital formidling.
Gruppen mødes hver måned for at drøfte centrale spørgsmål som indholdskategorier, workflows for deling af indhold, indstillinger for opdateringer, taksonomier og kommunikation.
FAQ
-
Bliver kvaliteten af indholdet i Delingstjenesten højere end i BPI?
I den nye løsning er det meningen, at der bliver mulighed for at hente kvalitetssikret indhold, der enten er produceret af:
Bibliotekernes Nationale Redaktion
Den faste redaktion af bidragsydere fra bibliotekerne
Biblioteksformidlere, der har delt indhold til tjenesten, som Bibliotekernes Nationale Redaktion har vurderet er af tilstrækkelig bred relevans og kvalitet til at skulle deles videre i de kategorier, som prioriteres
Det vil tydeligt fremgå, hvilket indhold der er kvalitetssikret, og hvilket der ikke er.
Derudover er planen, at det vil være muligt for alle biblioteksformidlere at dele og importere uredigeret indhold fra tjenesten.
Det er ikke muligt for redaktionen at kvalitetssikre alt det indhold, der givetvis kommer til at blive delt, men det vil så heller ikke blive delt i de kategorier, som bibliotekerne kan abonnere på, og som automatisk importeres til ens hjemmeside til de valgte placeringer.
-
Kan biblioteker redigere eller fravælge automatisk udsendt indhold?
Ja, man vil kunne rette i eller helt slette indhold, der hentes ned automatisk fra Delingstjenesten.
I enkelte tilfælde som fx børn til børn-anbefalinger fra børneuniverset, er det meningen, at man ikke skal kunne ændre i det lokalt af hensyn til de børn, der er afsendere på anbefalingerne.
-
Tages der hensyn til mindre bibliotekers materialebestand i formidlingen?
De tilknyttede materialer filtreres ift. det enkelte biblioteks specifikke katalog.
Det vil tilstræbes fra Bibliotekernes Nationale Redaktions side at tilknytte tilstrækkeligt med materialer til at der burde være “nok” til at det giver mening for de fleste biblioteker.
Da vi også skal formidle e-bøger og lydbøger, vil artiklerne ud over de fysiske bøger indeholde digitale materialer såsom e-bøger og lydbøger, som alle biblioteker har adgang til. Dette sikrer, at der altid vil være materialer, der kan bruges af biblioteker i alle størrelser.
-
Er SEO tænkt ind i Delingstjenesten?
Ja, en Canonical URL bliver automatisk tildelt det oprindelige afsenderbibliotek, når de eksporterer indhold til Delingstjenesten.
Når andre biblioteker importerer indholdet via abonnementsordningen, fastholdes denne Canonical URL, så søgemaskiner forstår, hvor det originale indhold stammer fra, og undgår problemer med duplicate content.
Derudover er det planen, at Bibliotekernes Nationale Redaktion vil samarbejde med biblioteker, der fungerer som SEO-værter for det indhold, redaktionen producerer.
Det er vigtigt, at hvis værtsbiblioteket sletter den oprindelige version af indholdet, skal en anden afsender overtage "link-ejerskabet" for at sikre korrekt Canonical URL-henvisning. Biblioteker, der henter indhold fra tjenesten, bør heller ikke ændre linket i deres version af artiklen. Vi vil sørge for at tydeliggøre dette i vejledningerne
-
Hvis biblioteker abonnerer på en kategori, er de så "tvunget" til at få alt indhold i den kategori?
Bibliotekernes Nationale Redaktion vil forsøge at dække de kategorier, der udstilles, med artikler nok til at der løbende sker en velkoordineret udskiftning og et godt flow i strømmen af formidling.
Som bibliotek vil man dog let kunne rette i eller helt slette det indhold, der hentes ned automatisk.
-
I hvor høj grad kan biblioteker vælge til og fra hvad de vil importere fra Delingstjenesten?
Delingstjenesten er enorm fleksibel.
Det er hensigten, at man som bibliotek kan vælge at abonnere på enkelte eller alle de kanaler, som Bibliotekernes Nationale Redaktion tilbyder. Så vil formidlingen havne de steder på ens site, man har valgt, at det skal ligge.
Hvis der er indhold, man ikke ønsker at få med, kan det ændres eller helt slettes.
Eller man kan vælge kun at hente formidlingen manuelt og lægge det frem de steder på sitet, man ønsker det.
-
Hvordan vises afsenderen på artikler fra Delingstjenesten?
Artiklerne vil afspejle Folkebibliotekernes CMS ift. feltet med forfatter. Al indhold fra Delingstjenesten får det lokale bibliotek som afsender/forfatter - uanset hvem, der har produceret materialet.I rapporten Fokuseret tilbud fremgår det, at brugerne ikke går op i, om en forfatter til et stykke formidling i realiteten arbejder på det lokale bibliotek eller ej.
-
Kan biblioteker få indsigt i, hvordan delte artikler og abonnementer bruges?
Vi kommer ikke til at udstille data direkte i selve Delingstjenesten. I stedet sætter vi fokus på at skabe brugbare dashboards i folkebibliotekernes web- og appstatistikløsning Mapp, der kan give bibliotekerne indsigt i, hvilke abonnementer og indhold der anvendes mest.
Som noget nyt tracker vi de delte artikler helt ned til slutbrugernes interaktion med indholdet på landsplan. Det betyder, at vi kan få overblik over, hvor mange slutbrugere der har læst en artikel og handlet derudfra – eksempelvis hvor mange udlån en artikel har ført til.
Bibliotekernes Nationale Redaktion vil arbejde aktivt med disse data og kommunikere de vigtigste indsigter ud til bibliotekerne, så vi sammen kan optimere formidlingen.
-
Hvordan sikrer bibliotekerne, at brugerne også ser formidling i appen Biblioteket?
Det Digitale Folkebibliotek står over for at udvikle tre nye apps, hvor Delingstjenesten vil være en central del af udviklingen. Vi arbejder derfor aktivt på løsninger, der kan sikre en bedre og mere synlig visning af formidlingsindhold i de kommende apps.
Læs mere om app-udviklingen her: Markedsdialog om appudbud.